Energieprijzen geëxplodeerd: ‘Verlaag btw op gas en licht naar 9 procent’

Het zijn roerige tijden in de energiemarkt. Veel (kleine) energiemaat-schappijen trillen op hun grondvesten en vrezen voor hun bestaan. Veel van onze cliënten zien met angst en vreze de einddatum van hun energiecontract naderen, maar onze nieuwe regering ziet een wenkend perspectief. Waar is de rol van de zorgzame overheid gebleven?

Immers de overheid ziet de btw-opbrengsten dankzij de torenhoge energietarieven verveelvoudigen. Terwijl veel gezinnen dit jaar honderden euro’s of meer kwijt zijn aan gas en licht, strijkt de schatkist miljarden extra op, becijfert onlinevergelijker Gaslicht.com. ,,De compensatie is voor een groot deel een sigaar uit eigen doos.” 

Hoewel het demissionaire kabinet huishoudens komend jaar honderden euro’s teruggeeft vanwege de hoge energieprijzen, verdient de schatkist zelf middels de 21 procent btw op de energienota maximaal. 

Deze conclusie treft directeur-oprichter Ben Woldring van gaslicht.com. Hij rekent ons voor dat een gemiddeld huishouden nu ruim dubbel zoveel kwijt is aan BTW dan een half jaar geleden. In juni van dit jaar kon een gezin voor ongeveer € 2.000,00 een jaarcontract afsluiten. Nu starten de goedkoopste jaarcontracten boven de € 4.000,00. De BTW stijgt hierdoor van gemiddeld € 350,00 naar ruim € 700,00 per jaar.

Nederland telt ongeveer 8 miljoen huishoudens. De stijging van de tarieven levert de schatkist dan 1 à 2 miljard extra op jaar.

Energievoorziening is cruciaal voor ons land; een eerste levensbehoefte.  De voorgestelde compensatie aan de consumenten van € 478,00 voor een gemiddeld huishouden is daarom absoluut ontoereikend. 

Er is dan eigenlijk nog maar één oplossing voor de consument. Een verlaging van het BTW tarief van 21% naar het lage tarief van 9%.

Zo kan de energierekening met nog eens enkele honderden euro’s dalen.