Budgetbeheer in de Krimpenerwaard

Inkomensbeheer

Inkomensbeheer (of Budgetbeheer) is het door ons laten verzorgen van uw inkomsten en uitgaven en is geschikt voor mensen die voor een bepaald gedeelte zelfstandig hun zaken kunnen regelen, maar wel hulp nodig hebben om hun financiën op orde te krijgen en te houden. Inkomensbeheer is maandelijks opzegbaar en het is niet nodig om een aanvraag hiervoor te doen bij de rechtbank.

In overleg met u wordt een budgetplan gemaakt dat op uw persoonlijke situatie is afgestemd. Een budgetplan is een plan waarin de gemaakte afspraken vastgelegd worden. Gedurende de periode dat u bij ons in budgetbeheer bent, zullen al uw inkomsten onder ons beheer komen. Uw vaste lasten zullen betaald worden en u ontvangt wekelijks uw leefgeld. Hierdoor ontstaan er geen nieuwe schulden in uw vaste lasten. Indien mogelijk wordt er een bedrag opzij gezet om te sparen.

Er zijn diverse redenen waarom het gewenst kan zijn om bij ons in budgetbeheer te komen

Indien u een schuldhulptraject (bij de gemeente) volgt, is het noodzakelijk dat u uw vaste lasten stipt betaald. Indien dit nl. niet goed plaats vindt kan dit betekenen dat uw schuldhulptraject voortijdig beëindigd wordt.

Het kan ook zijn dat u in het verleden een schuldhulptraject gevolgd hebt en dat er nu nieuwe schulden dreigen te ontstaan. Inkomensbeheer kan u hierbij helpen om snel en adequaat deze schulden aan te pakken middels betalingsregelingen.

Daarnaast is het ook mogelijk om inkomensbeheer op te starten als het beheren van uw financiën gewoon niet echt uw hobby is. Het openen van brieven en het op tijd betalen van uw rekeningen heeft niet de prioriteit in uw leven. Het uitbesteden van de administratie kan dan een reden zijn om u hierbij te ontzorgen.

 Uw voordelen zijn:

 • Geen nieuwe schulden of achterstanden.
 • U ontvangt op een vast tijdstip uw leefgeld en weet wekelijks waar u aan toe bent.
 • Indien het budget het toelaat is er altijd ruimte voor extra uitgaven voor onderhoud van uw huis of tuin, verjaardagen, onvoorziene kosten enz.
 • SVF streeft er naar om maandelijks een bedrag te reserveren voor onvoorziene uitgaven.

Met betrekking tot de vaste lasten hanteren wij de De Betalingsschijf van vijf

Deze betalingsschijf moet in balans zijn. Is deze schijf niet in balans dan loopt u op een gegeven moment tegen ernstige problemen aan waaronder huisuitzetting, energie of waterafsluiting. Hierbij denkt u aan de volgende zaken:

 • Huur of hypotheek;
 • Nutsvoorzieningen (gas, licht en water)
 • Huishoudgeld;
 • Basisverzekeringen:
  • Ziektekostenverzekering;
  • Aansprakelijkheids- en inboedelverzekering
 • Communicatie: Internet en (mobiele) telefoon is anno 2021 een basis-voorziening geworden. Veel communicatie geschiedt tegenwoordig enkel online en een goede internetverbinding is hierbij noodzakelijk.

Wat kunt u verder van ons verwachten?

Het beheren van uw inkomen en het tijdig betalen van uw vaste lasten is een hoofdonderdeel van het inkomensbeheer, maar u kunt meer van ons verwachten.

 • Wij ondersteunen u bij het invullen van uw formulieren. Ontvangt u of uw kinderen formulieren waar u geen raad mee weet, wij helpen u daarbij.
 • Moet u elk jaar weer (een gedeelte) van uw ontvangen toeslagen terugbetalen aan de Belastingdienst? Wij helpen u dat dit niet meer voorkomt.
 • Ontvangt u een inkomen rondom bijstandsniveau en vindt u het invullen van de aanvraag kwijtschelding Gemeentelijke Belastingen lastig? Wij nemen deze aanvraag van u over.
 • Heeft u diverse schulden maar is dit aantal of het bedrag te laag voor een traject van schuldhulpverlening (bij de gemeente) wij treffen voor u betalingsregelingen zodat u hier geen zorgen meer om heeft.

Wat verwachten wij van u?

Dat u ons gedurende de regeling op de hoogte houdt van al de veranderingen in uw inkomen of gezinssamenstelling.
Een actieve opstelling en medewerking.
U mag zonder overleg geen nieuwe overeenkomsten afsluiten.

En verder:
U ontvangt via ons systeem https://mijn.onview.nl op elk moment alle inzicht in uw administratie. Geheimen kennen wij niet en zijn wij volledig transparant over wat er met uw geld gebeurd.